240

Josef Šedivý

Agile transformation leader

ČSOB

Agilní transformace přínáší spoustu výzev a právě takové se chopil i Josef Šedivý, který v ČSOB působí déle než 10 let. Agilní fungování Pepu nadchlo, v roce 2020 rozjel v ČSOB první agilní vlak (ART), je certifikovaný SAFe Program Consultant a na začátku roku se ujal role lídra agilní transformace.

Pepo, můžete nám popsat Vaši profesní roli, tedy kdo vlastně jste?

Osobně bych se definoval jako člověk, který rád zkouší nové věci. Mám rád změny a výzvy. Vždycky trochu bolí dělat něco nového, nezvyklého, ale v tom se člověk nejvíce posouvá a roste. Platí to jak ve sportu, tak v práci, tak i v osobním životě. V pracovní rovině jsem měl to štěstí, že jsem byl u změn v řízení rizik, které jsme dostali až na úroveň KBC. Poté i v retailu ČSOB u velkého digitalizačního programu a nyní v agilní transformaci.

Cíl v životě je dost těžké téma na pár řádků. Řekněme to tak, že až se jednou podívám zpět, tak raději budu litovat věcí, které jsem udělal a nepovedly se, než abych litoval věcí, které jsem chtěl udělat, ale neudělal je.

Letošní téma 13. ročníku konference je „Tips & Tricks“. Jaké jsou hlavní myšlenky, o kterých budete chtít mluvit a účastníkům předat?

O přínosech agility, o výhodách produktového přístupu a o tom, kde ho použít tak, aby měl pro společnost největší přínos. Zároveň budu mluvit o tom, jak propojit způsob dodávky více směry ke spolupráci mezi IT a businessem.

Jak si osobně představujete člověka, o kterém byste řekl, že je v nějakém svém oboru Experienced Professional a že pracuje s fortelem?

To popravdě hodně závisí na tom, jaký význam dáme slovu fortel (našel jsem dva významy: zručnost a úskok). Což dost odlišuje to, s kým bych chtěl pracovat. Pokud myslíme pozitivní konotaci, tedy zručnost, představím si člověka, který tématem žije a zároveň už má něco odžito. Pracuje ve flow a rád svoje zkušenosti předává dál, protože ví, že jenom tak dosáhne lepších výsledků.

240

Karel Hrubý

Program manager I RTE

ČSOB

Karel je zkušený projektový a programový manažer, který se pohybuje v bankovním sektoru už více než 13 let. Od loňského roku aktivně působí také v roli Release Train Engineer (RTE) a je nedílnou součástí agilní transformace v ČSOB.

Karle, můžete nám popsat Vaši profesní roli, tedy kdo vlastně jste?

I když se na mé vizitce v průběhu času jména pracovních pozic postupně mění, jsem stále duší i tělem projekťák. A to i v osobním životě. Mám rád věci naplánované, umím pružně reagovat a odstraňovat impedimenty, které jdou proti plánu. Životní cíl je pro mě intimní záležitost, která souvisí s dlouhodobými životními hodnotami a postoji. Mým profesním cílem je být dobrý v tom, co dělám.

Letošní téma 13. ročníku konference je „Tips & Tricks“. Jaké jsou hlavní myšlenky, o kterých budete chtít mluvit a účastníkům předat?

Agilita není chaos, ale má plán a řád, což mi vyhovuje. Rád bych se vámi podělil o triky a tipy, jak s agilitou nakládáme my v ČSOB.

Jak si osobně představujete člověka, o kterém byste řekl, že je v nějakém svém oboru Experienced Professional a že pracuje s fortelem?

Pro mě je to člověk, který danému tématu rozumí. Je přirozenou autoritou pro své kolegy a umí se i sám sobě zasmát. Nemluví, jen aby byl slyšet za každou cenu, ale naopak umí naslouchat druhým a přemýšlet o jejich názoru.

240

Roman Mašek

IT Manažer

ČSOB

Roman je výkonný IT manažer a zkušený programový manažer, který do přednášky ČSOB vnese pohled IT a zkušenosti s tím, co se stane, když organizace agilitu škáluje a do implementace vstoupí mnoho týmů odpovědných za komplexní IT infrastrukturu.

Romane, kdo jste a co primárně děláte? Co je v životě Vaším cílem?

V rámci ČSOB mám na starosti IT oddělení pro oblast zajištění a podpory digitálních kanálů. Tedy oblast, která musí být velmi flexibilní a zároveň provozně stabilní, protože poskytujeme služby (jako je například ČSOB Identita), na kterých jsou ostatní front-endy závislé. Mým primárním (profesním) cílem je vybalancování všech aspektů požadavků, rychlého vývoje, adaptace změn, stability, financí a hlavně lidí v týmu tak, aby tým fungoval, jak se říká, jako dobře namazaný stroj. Co to vlastně znamená, je vždy subjektivní pohled. Nicméně, protože jedním z mým osobních cílů je, že práce a výsledek musí dávat smysl a užitek, tak i podle toho já osobně nahlížím na hodnocení své práce.

Letošní téma 13. ročníku konference je „Tips & Tricks“. Jaké jsou hlavní myšlenky, o kterých budete chtít mluvit a účastníkům předat?

Agilita je disciplína, podpořená jako všechny procesy. Na druhou stranu je to rámec, který je možné využít, upravit, adaptovat, a učí nás pracovat se změnou. Každá firma či tým má jiné podmínky, jiné možnosti. Proto téma Tips & Tricks vnímám jako prostor pro inspiraci a zamyšlení, co a kde funguje či nefunguje, a co ještě se dá použít. Není přece nutné „objevovat Ameriku“, když už byla objevena, natož vydávat se slepými cestami.

Jak si osobně představujete člověka, o kterém byste řekl, že je v nějakém svém oboru Experienced Professional a že pracuje s fortelem?

Je to člověk, který danou oblast či činnost zná nejen teoreticky, ale hlavně prakticky. Ví, o čem hovoří. Umí to, co říká, také reálně s požadovaným výsledkem udělat. To vše zvládá s přirozenou autoritou, dostatečnou pokorou a nadšením. Současně je i vidět, že ho baví, co dělá. Myslím, že celý tento mix je velmi obtížné zvládnout, natož dlouhodobě udržet. Ale jako cíl to může mít každý z nás…

Anotace

WaTerFall 2 Agile aneb nic není černo-bílé

Chcete se dozvědět, kam se po roce a půl posunula agilita ve společnosti, kde není shora „nařízena“? Kde se agilita tvoří v týmech tam, kde to má přínos? Kde se stále naráží na neprozkoumané území spolupráce agilních, projektových a liniových týmů? Kde se nebojíme nadále používat slovo projekt a projektový manažer? Chcete se dozvědět, co udělala agilita za rok a půl implementace s organizací? V ČSOB je pro nás agilita cestou k obchodním výsledkům. Je to cesta po které jdeme už přes rok a nebojíme se o našem přístupu diskutovat. Očekávejte otevřenou zpověď o radostech i strastech zavádění agilního přístupu v jedné z největších českých bank. Naši cestu z pohledů vize, transformace i exekuce vám představí:

Josef Šedivý – Leader agilní transformace, Karel Hrubý – Release Train Engineer vlaků Identity a Beyond Banking a Roman Mašek – IT manažer Digital Services a System Engineer vlaků Identity, Beyond Banking

Přednášející
Na koho se můžete těšit

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a už vám nic neunikne.