240

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

Kardiochirurg, přednosta Kardiocentra IKEM

IKEM

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. je významný český kardiochirurg, přednosta Kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Studia dokončil v roce 1972 a začal pracovat v nemocnici v Nymburce. Vyhrál konkurz na místo vědeckého aspiranta v IKEMu a od 1. října 1974 zde pracuje. Zabýval se žilními štěpy a v roce 1978 se stal kandidátem lékařských věd, o deset let později získal doktorát. V osmdesátých letech absolvoval kardiochirurgický výcvik v USA a v letech 1990-1991 pracoval jako konzultant v Univerzitní nemocnici v Odense v Dánsku. Je členem řady národních a mezinárodních vědeckých organizací.

V roce 1991 se stal přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu, o čtyři roky později pak i přednostou celého Kardiocentra IKEMu.  V roce 1997 se stal docentem a byl mu byl udělen titul nejlepšího manažera ve zdravotnictví. Za zásluhy o rozvoj kardiochirurgie mu v roce 2004 byla udělena pamětní medaile T.G. Masaryka a  v roce 2005 čestné členství v České lékařské společnosti J.E. Purkyně.

Ročně Jan Pirk se svým týmem uskuteční asi 250 operací srdcí. Za jeho život jich bylo asi 7000, kromě toho má za sebou 295 úspěšných transplantací srdce a 4 transplantace bloku srdce a plic. Čísla ho řadí k vysoce uznávaným kardiochirurgům v Evropě.

Pochází ze tří dětí, jeho otec MUDr. Otto Pirk,  děd MUDr. Karel Pirk i pradědeček Julius Pirk byli také lékaři. Se svojí ženou Blankou má dva syny a je dědečkem sedmi  vnoučat.

Je milovníkem sportu, historických vozidel, divadla a SK Slávia Praha. Má za sebou mnoho dálkových  závodů v běhu i na běžkách. Třináctkrát běžel maraton, jeho nejlepším výkonem byl čas 3 hodiny a 14 minut. Stále běhá půlmaraton (kategorie 65+), který několikrát vyhrál.

Anotace

Pracovat a žít… hlavně srdcem

Rozhovor s prof. Janem Pirkem se bude dotýkat mnoha témat. Jako dlouholetý přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEMu má řadu zkušeností jak s organizací práce, prosazováním změn, tak i výběrem těch správných lidí do svého týmu. Ale proč zrovna lékař musí být i dobrým leaderem? Jak důležitá je pokora k tomu, co děláme? Jak pracovat na wellbeing svého vlastního srdce?

Nejen na tyto otázky budeme společně během rozhovoru hledat odpověď.

Přednášející

Na koho se můžete těšit

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a už vám nic neunikne.