240

Gabriela Kloudová

Sportovní psycholog

Gabriela pracuje jako sportovní psycholog s vrcholovými sportovci, rodiči i trenéry a zaměřuje se na zvyšování psychické odolnosti, zvládání stresu, zlepšování koncentrace a sebevědomí. Ke své terapeutické práci využívá kognitivně-behaviorální terapii (KBT) a přístroj Biofeedback.

Problematice se věnuje také výzkumně při práci s ozbrojenými složkami armády ČR, kde se specializuje na výkon v extrémních zátěžových podmínkách u pilotů nadzvukových letounů Gripen a dalších speciálních jednotek.

Pracuje terapeuticky s rozsáhlou škálou sportovců včetně reprezentantů a olympijských nadějí, a to zejména s atlety, fotbalisty, tenisty nebo zápasníky MMA. Je také součástí esportového týmu Entropiq, kde pracuje jako mentální kouč s nejlepšími hráči české i zahraniční scény. Je členem asociace sportovních psychologů a odborníkem spolupracujícím s českou esportovou asociací.  www.performance-psychology.cz

Gabrielo, můžete nám popsat Vaši profesní roli, tedy kdo vlastně jste? Co je v životě Vaším cílem?

V první řadě jsem psycholog, a tak hlavním cílem mé práce je pomáhat lidem. Ať už jde o sportovní celebritu nebo začínajícího sportovce, můj přístup v terapii je stále stejný a postavený na hlavních pilířích strukturovanosti a pravidelné evaluace tak, aby byly klientovi jasné kroky, které je potřeba udělat k tomu, abychom dosáhli vytyčeného cíle. Mým dlouhodobých cílem a snem je popularizace sportovní psychologie do takové míry, že bude psycholog nebo alespoň zásady mentálního tréninku součástí sportovní přípravy už od raného věku sportovců, jak je tomu často v zahraničí. Tím bychom předešli vyhoření sportovních talentů jen díky psychické nestabilitě a mohli stavět jejich sportovní kariéru na daleko silnějších základech.

Téma 13. ročníku konference je „Tips & Tricks“. Jaké jsou hlavní myšlenky, o kterých budete chtít mluvit?

Praktické využití metod sportovní psychologie aplikovatelné na pracovní prostředí. Téma stres a nervozita je toho velkou součástí a je možné jej uchopit velmi praktickou formou nácviku relaxačních technik, řízeným dýcháním nebo využíváním biologické zpětné vazby. Příprava na výkon ať už sportovní nebo pracovní je také klíčová a pokud ji dobře pojmeme, není potřeba mít strach z nadcházejícího výkonu. Nastíním tedy i základy mentálního tréninku s možností jeho využití v pracovním i osobním životě.

Jak si osobně představujete člověka, o kterém byste řekl, že je ve svém oboru Experienced Professional anebo že pracuje s fortelem?

Z mého pohledu je to člověk, který má stanovený jasný cíl, cestu k němu a drží se jí i přes překážky. Má něco za sebou a tyto zkušenosti dokáže ve své práci zúročit i dále předávat.

Anotace

V hlavě vrcholového sportovce – příprava na výkon a práce se stresem využitelná i v pracovním prostředí

V přednášce si ukážeme praktické metody práce se stresem, které využívají vrcholoví sportovci a jejich možnosti aplikace v pracovním prostředí. Naučíte se přepínat mezi klidem a aktivací tak, abyste co nejefektivněji využívali energii během dne. V životě sportovce je důležité umět pracovat také s myšlenkami tak, aby hlava byla spojenec a ne nepřítel. Představím tedy i základy mentálního tréninku, které je možné přenést do pracovní praxe potažmo i osobního života. Podíváme se na využití technik jako je vizualizace, autogenní trénink, biofeedback nebo přerámování.

Přednášející

Na koho se můžete těšit

Zůstaňme v kontaktu

Odebírejte novinky a už vám nic neunikne.